1. Золоте правило моралі / Закон про взаємність — наріжний камінь релігійного розуміння. “Як хочете, щоб люди вчиняли відносно вас, так і ви чиніть відносно них” – Християнство
2. Шануй Отця і Матір — розуміння їх, є ключем до пізнання себе. Настане день, коли ми усвідомимо, що хотіли б знати їх краще. (Див. відео)

3. Говоріть правду — “Щирість — це шлях неба, і думати, як бути щирим — це шлях людини”. – Конфуцій
4. Блаженніше давати, ніж брати (Більше щастя — давати, ніж брати) — щедрість, милосердя і доброта відкриють людину необмеженому багатству.
5. Небеса — всередині тебе — “Як запах квітки перебуває всередині неї, так і Бог завжди перебуває у твоєму серці”. – Сикхізм

6. Люби ближнього свого / завойовуй любов’ю / все, що вам потрібно — це любов — Дії віри, молитви та глибокої медитації надають нам силу, яка дозволяє любові до нашого ближнього стати постійною частиною нашого життя. Любов є об’єднуючою силою.

7. Блаженні Миротворці — Коли люди живуть в усвідомленні, що є близька спорідненість між усіма людьми та націями, мир є природним результатом.
8. Що посієш, те й пожнеш — це велика таємниця людського життя. Усвідомлюємо ми це, чи ні, всім керує цей неминучий закон природи.
9. Не хлібом єдиним живе людина — Благословення життя глибші, ніж те, що може бути оцінене почуттями.

10. Не нашкодь. Якщо хтось намагається скривдити іншого, це означає, що він/вона сприймає цю людину як щось окреме і чуже відносно себе.

11. Прощення. Найпрекрасніша річ, яку людина може зробити, — це пробачити винного. — Іудаїзм

12. Не судіть, щоб і вас не судили. — Цей принцип є виразом основної істини про те, що людство — це одна велика родина, і що ми всі беремо початок зі спільного джерела.

13. Будьте повільними у гніві. — Гнів затьмарює розум у ті моменти, коли чіткість та об’єктивність потрібні найбільше. “Того, хто стримує гнів, як колесницю на ходу, того я називаю справжнім їздцем; інші лише тримають віжки”. — Будда
14. Є Єдиний Бог / Бог є Любов — Природа, Буття, Абсолют. Незалежно від імені, яке людина вибирає, є лише один Бог. Всі люди і всі речі мають одну суть.

15. Дотримуйтесь Духу Святого Письма, а не слів — “Вчіть слова, безсумнівно, але дивіться поза ними на думку, яку вони означають; і, знайшовши її, викиньте слова, як полову після просіювання зерна”. — Індуїзм

Доповнення до деяких пунктів:
1. Концепція правила характерна для більшості стародавніх релігій, однак сам термін «золоте правило моралі» у стародавніх текстах не зустрічається і виник пізніше.
Перші згадки про золоте правило моралі датуються серединою 1 тисячоліття до н. е. Це правило зустрічається в «Махабхараті», у висловлюваннях Будди, в «Одіссеї» Гомера і «Історії» Геродота. Конфуцій вчив «Не роби іншим того, чого не бажаєш собі»[1].
У Біблії золоте правило моралі згадується в апокрифічній книзі Товита (Тов. 4:15) і двічі в Євангелії при викладі Нагірної проповіді (Лк 6:31; Мт 7:12). «Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви. Бо в цьому Закон і Пророки»[2].

3. Школа Мен-цзи. Розвинувши і систематизувавши основні ідеї Конфуція, Мен-цзи переконував, що будь-який опір волі неба як верховної сили призводить до загибелі. Воно є зразком досконалості і всеохоплюючою нормою поведінки людей: «Небо виявляє моральну досконалість (чень), а людина зобов’язана постійно думати і прагнути до нього. Чень — шлях неба, а розмірковування про чень — шлях людини».

5. Григорій Сковорода: «Щастя твоє і світ твій, і рай твій і Бог твій всередині тебе є».

Цікаво побачити порівняння заповідей Християнства і настанов Буддизму.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Категорії: Єдність людства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: